הדירה לאחר שיפוץ או דירה חדשה סובלת מליקויי בנייה? גיליתם ליקויים כבר כשקיבלתם את הדירה או אולי רק אחרי תקופה? בכל מקרה יש כמה דברים חיוניים שחשוב ביותר לדעת בעניין ליקויי בנייה. זה יכול גם להיות מסוכן, צריך להקדים לבצע בדיקות וצריך לפעול מהר ולפעול נכון.
חפשו את הליקויים – תתחילו לבד
כשנכנסים לדירה חדשה חשוב לפקוח עין ולחפש את מה שיכול להיראות לקוי. יש ליקויים שלא ממש נסתרים מעיננו ומספיק רק עין ערנית כדי לזהות אותם מהר.
קיר עקום בדירה, דלת שלא נסגרת, סדקים בקירות, סימני רטיבות. אלו ליקויים שבולטים מידי ולא צריך להיות מומחים גדולים לבנייה כדי לזהות אותם.
אך זו בדיקה ראשונית, שטחית ובלתי מקצועית. בענייני ליקויי בניה כדאי מאוד להיות דקדקניים, לא להסתפק רק בבדיקה זו ולדאוג לבדיקה יסודית יותר. ישנם ליקויים שיודעים להסוות את עצמם או שמצויים ברבדים עמוקים יותר שאליהם יכול להגיע רק מומחה. אז כשאתם נכנסים לבית חדש כדאי לא להסתפק בבדיקה הראשונית והבלתי מקצועית וכבר להזמין, בלי היסוס, מהנדס בנייה לביצוע ביקורת מבנים.
ליקויי בניה עלולים להוות סיכון חיים ולכן הבדיקה היא חשובה והכרחית, מומחה בנייה ידע לזהות מקרים חמורים כמו קירות שנבנים ללא חגורת ביטחון, קירות שעומדים בפני סכנת התמוטטות בעתיד, הדבקות שיש חלשות, שימוש בחומרים מסוכנים, בעיות בצנרת ובחוטי החשמל וכמו כן המומחה ידע להגיד לכם האם הבנייה עומדת בתקני הבטיחות.
כשמדברים על ליקויי בנייה בעצם הכוונה היא להפרה של מה שהוסכם בחוזה או הפרה של נספח ה"מפרט" שבו מפורטים כל הפרטים הטכניים של הדירה, שאותם הקבלן מתחייב לספק לקונה. הפרטים הטכניים הללו יכולים להיות מספר החלונות שנקבע מראש, הדלתות שנקבעו, סוג הקרמיקה או סוג השיש. מומלץ מאוד לא לחתום על החוזה עד שהבנתם את כל תוכן הנספח לחוזה שנקרא המפרט.
המומחה שהזמנתם יבדוק את הדירה ויערוך את ההשוואה בין מה שקיים בדירה (הבנייה הקיימת) לבין המפרט והתקנים הישראלים. בתום הבדיקה, הוא יגיש לכם מסמך עם החוות דעת ובה פירוט הליקויים שנמצאו, המסמך הוא קביל בבית המשפט במקרה שתצטרכו לנקוט בצעדים משפטיים.
מצאתם ליקויי בניה – מה עושים?
בענייני ליקויי בנייה צריך לפעול מהר, חלק מהליקויים עלולים כאמור להוות סכנת חיים וגם במקרים פחות קריטיים חשוב לפעול מהר כיון שעניין הטיפול בליקויים עלול להיות סבוך ולהימשך זמן רב ועוד נקודה שחשוב לזכור זה שחל כאן חוק ההתיישנות. ברוב הגדול של ליקויי בנייה קיימת הגבלה לתקופה שבה אפשר לפנות לקבלן לצורך תיקון הליקוי.
ליקויי בנייה הם לא רק פגיעה באיכות החיים של הדיירים אלא גם פגיעה כספית בבעל הדירה. ליקויים שלא טופלו במועד המתאים עלולים להידרדר וליצור נזק שישפיע מאוד על ערך הנכס לטווח הרחוק. לכן חשוב להקפיד בעניין הבדיקה ויותר חשוב זה לפעול מהר: מה צריך לעשות? לפנות באופן מידי לקבלן ליידע אותו בליקויים הקיימים ולתת לו הזדמנות לבדוק ולתקן. זה בעצם מה שאתם צריכים לעשות כדי להבטיח שהקבלן יישא בהוצאות התיקון.
"כדאי שתדעו שאם לא פניתם לקבלן ולא יידעתם אותו בליקויים אחרי פרק זמן סביר, בעצם חסמתם לעצמכם את האופציה לתבוע את הקבלן"
התביעה המשפטית נגד הקבלן שמסרב להיענות לבקשות הטיפול בליקויים היא זכות שקיימת רק לדיירים שפנו לקבלן, הציגו בפניו את הבעיות והוא התעלם מהליקויים או ביצע תיקון חלקי בלבד שאינו משביע רצון.
אחרי שקיבלתם את המפתחות לדירה, גיליתם ליקויי בניה. לא נעים, מכעיס ומעורר עוגמת נפש, מעבר לזה, ליקויי בניה עלולים גם להוביל לסאגה משפטית במקרים קיצוניים. צריך תמיד לזכור שאחרי שמגלים את הליקויים הללו צריך לפעול מהר .